2016. január 26. Elnökségi ülés összefoglalója

Jelenlevő elnökségi tagok:

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata – Csányi József polgármester

Szank Község Önkormányzata – Patkós  Zsolt

Mezei Jenő  egyéni vállalkozó

Meister Kft. – Fekete Benő

Kiss Torma Kft. – Kiss  Jenő

Nagyszőlő-úti Gazdakör – Ván Jenő

előadó: Tarjányi Ernő munkaszervezet vezető – Kiskunok Vidékéért Egyesület

Az elnökségi ülésen a résztvevő tagok megismerhették a Helyi Fejlesztési Stratégia részleteit. A HFS 7 intézkedést tartalmaz, melyek a következőek:

1. intézkedés: Egészségügyi szolgáltatások fejlesztése a térségben
2. intézkedés: Civilszervezetek szerepének erősítése a térségben
3. intézkedés: Sporttevékenységek fejlesztése
4. intézkedés: Települési rendezvények támogatása
5. intézkedés: Megújuló energiaforrások hasznosítása a térségben, zöldenergia elterjesztésének erősítése
6. intézkedés: Turisztikai szolgáltatások erősítése a térségben
7. intézkedés: Helyi mikrovállalkozások támogatása

A tervezés  során mind három szféra képviselői megtalálták a számításaik. A vállalkozásfejlesztésre a rendelkezésre álló forrás minimum  50%-át kell  fordítani, mely célt a 5.  6.  és 7. számú intézkedések szolgálják. A támogatási intenzitás 50% a vállalkozások fejlesztése esetében.

Az Elnökségi ülésen az Elnökségi tagok tájékoztatást kaptak arról, hogy a Vidékfejlesztési Program mely területeit egészíti ki a Kiskunok Vidékéért Egyesület Helyi Fejlesztési Stratégiája. A tájékoztatás során ismertetésre került az egyszerűsített költségelszámolás,  egyösszegű egységköltség-alapú átalányforma jelentése és módszertana. Az egyszerűsített elszámolási formát a 4. és az 5. számú intézkedések esetében kívánja  alkalmazni a Kiskunok Vidékéért Egyesület a HFS megvalósítása  során. Egyéb intézkedések esetében a költségalapú elszámolási formát  kívánja használni az egyesület. Az egyszerűsített költségelszámolás a 4. számú intézkedés estében a rendezvények elszámolása esetén a rendezvénynapok száma  szerint  kerülne  elszámolásra egy összegben a támogatás, meghatározott alátámasztó dokumentumok  benyújtása esetén. Az 5. intézkedés esetén az elszámolás alapját a létestésre kerülő energiatermelő rendszer teljesítménye adja. Az intézkedés keretében villamosenergia termelő napelem rendszerek telepítésére van lehetőség. A támogatás alapját a létesített kWp teljesítmény adja, mely szerint 250.000 Ft/kWp  támogatásban részesülhet a beruházás, maximum 10 kWp teljesítményhatárig.

Szerkesztette: Tarjányi Ernő

 

Bugac

Csólyospálos

Gátér

Jászszentlászló

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsa

Kömpöc

Pálmonostora

Petőfiszállás

Szank

Tiszaalpár