Bugac Fórum

Bugac Nagyközség teleülésen a KVE HACS 2016. május 23-án tartotta tervezői fórumát a Polgármesteri Hivatal Nagytermében. A rendezvényen 34-en képviseltették magukat, közöttük voltak 11 fő őstermelő, 11 fő egyéni és társas vállalkozó és 7 fő civil szervezet és egy magánszemély, valamint 4 fő a közszféra képviseletéből volt jelen. A KVE HACS munkaszervezete ismertette a HFS-t. A fórum célja a helyi szereplők bevonása a HFS tervezésébe. A fórumon ismertetésre kerültek az Irányító Hatóság iránymutatásai, mely iránymutatások alapján kell a tervezést tovább folytatni. Az intézkedések is bemutatásra kerültek, részletesen a támogatható tevékenységek és a jogosultak köre is.

A pontozási rendszer ismertetésre került a közönség részére, mely alapján a KVE HACS HBB tagjai a majdan benyújtásra kerülő pályázatokat elbírálja és a nyertes pályázatokat kiválasztja. Az ismertetést követően kezdődött a kérdéses pontok megvitatása.

A Fórumon bemutatásra került a Standard eljárásrend jellege, hogy a pályázatok hogyan lesznek elbírálva (folyamatos benyújtás és szakaszos elbírálás). A pontozási rendszer ismertetése alapján a helyi szereplők megértették, hogy a Civil szervezetek tagságát érdemes a pontozáshoz igazítani, tehát több tagot felvenni és hátrányos helyzetű csoportokat is be kell vonni a tagságba, valamint a tevékenységhez kapcsolódóan a hátrányos helyzetű csoportokat is be kell vonni a tagságba. Az Munkaszervezet elmondta, hogy a pontozás célja nem az, hogy a civil szervezeteket kizárja a lehetőségekből, hanem az, hogy aktivizálja, és hogy aktív közösségeket hozzon létre.

A 2. intézkedéshez kapcsolódóan a Futóhomok Ifjúsági Egyesület, hogy a tagsága jelenleg 25 fő körüli, melyre az Önkormányzat képviselői reagálva felhívták a figyelmet, hogy ennek az információnak a birtokában az egyesületek kezdjék el a lakosságot bevonni a tagságba, hogy minél szélesebb rétegnek nyújtson hasznos eredményeket a fejlesztések, továbbá, hogy nagyobb eséllyel tudjanak elindulni a fejlesztéseken. A tagságról szóló kimutatás elkészítése a pályázat mellékleteként nem fog problémát okozni az egyesületek részére elmondásuk szerint.

A 3. intézkedéshez kapcsolódóan a jogosultsági kritérium az, hogy az intézkedésre csak sport tevékenységet is folytató egyesület tud benyújtani pályázatot. A Sport tevékenység fejlesztésére nem biztos, hogy sportegyesület nyújtana be pályázatot. Ezt a munkaszervezet meg fogja vizsgálni. A fejlesztendő tevékenység nem kell, hogy nevesítve legyen az alapszabályban, a fejlesztendő sport tevékenység nem lehet TAO jogosult sporttevékenység.

Az 5. intézkedéshez kapcsolódóan a LOREN KFT képviseletében Könyves Zoltán osztotta meg az ismereteket a hallgatósággal, alátámasztva hogy a konstrukció jó, a napelemes technológia hozza azokat a számokat melyek ismeretében a beruházásokat érdemes megvalósítani. Jogosultak között az őstermelők és vállalkozók szerepelnek, akik legalább önfoglalkoztatók, így a támogatással ez egy jó lehetőség arra, hogy a technológiába beruházzanak a helyi szereplők.

A 6. intézkedéssel kapcsolatban Márta Zoltán őstermelő tette fel a kérdését, hogy ő szálláshely-szolgáltatóként tud-e só szobát kialakítani a vendégházánál, hogy a szolgáltatását bővíteni tudja? A Válasz igen.

A 7. intézkedéssel kapcsolatban érkezett kérdés, hogy az összeg miért ilyen kevés? A leszűkített jogosultak körében is ez az összeg alacsonynak tekinthető. A pontozásba bevezetett foglalkoztatásra adott pont, hogy egy fő alkalmazása esetén magas pontot kap a pályázó, azt nem tudják bevállalni a helyi vállalkozók. A munkaszervezet megfontolja az alacsonyabb foglalkoztatásra adható pontok lehetőségét.

PRH-Bugac Kft. részéről érkezett kérdés volt, hogy innentől kezdve milyen forgatókönyv szerint kellene dolgozni, hogy a pályázaton el lehessen indulni. A munkaszervezet elmondta, hogy jelenleg még tervezési szakaszban van a Helyi Fejlesztési Stratégia és a jövőbeli kiírások még tervezés alatt vannak, így aki változtatást kíván benne javasolni, az most azt megteheti, amennyiben annak van alapja, azt a Munkaszervezet átvezeti a stratégiában. A pályázati időszak az év vége felé várható.

A helyi testépítő közösség és a civil szervezetek a leendő kooperáció alapjait elkezdték, ezáltal a felkészülést a pályázat benyújtására való felkészülést is.

 

A fórumon több kérdés hozzászólás nem hangzott el.

 

Bugac, 2016. május 23.

MEGHÍVÓ Bugac Fotodokumentáció Bugac Bugac Jelenléti ív Bugac Emlékeztető

 

Bugac

Csólyospálos

Gátér

Jászszentlászló

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsa

Kömpöc

Pálmonostora

Petőfiszállás

Szank

Tiszaalpár