Bugacpusztaháza Fórum

Bugacpusztaháza Község településen a KVE HACS 2016. május 27-én tartotta tervezői fórumát a település Művelődési Házában. A rendezvényen 14-en képviseltették magukat, közöttük 5 fő őstermelő, 3 fő civil szervezet, 2 vállalkozó és 4 fő magánszemély voltak jelen. A KVE HACS munkaszervezete ismertette a HFS-t. A fórum célja a helyi szereplők bevonása a HFS tervezésébe. A fórumon ismertetésre kerültek az Irányító Hatóság iránymutatásai, mely iránymutatások alapján kell a tervezést tovább folytatni. Az intézkedések is bemutatásra kerültek, részletesen a támogatható, tevékenységek és a jogosultak köre is.

A pontozási rendszer ismertetésre került intézkedésenként a közönség részére, mely alapján a KVE HACS HBB tagjai a majdan benyújtásra kerülő pályázatokat elbírálja és a nyertes pályázatokat kiválasztja. Az ismertetést követően kezdődött a kérdéses pontok megvitatása.

A Fórumon bemutatásra került a Standard eljárásrend jellege, hogy a pályázatok hogyan lesznek elbírálva (folyamatos benyújtás és szakaszos elbírálás).

A 7. intézkedéshez kapcsolódóan kérdésként merült fel, hogy a jogosultak között szükséges lenne a szociális szövetkezetek részére is támogatást nyújtani. Ugyan a településen nem működik szociális szövetkezet, de amennyiben megalapításra kerülne, akkor fontos lenne ezeknek a szerveződéseknek a támogatása. Azok a szociális szövetkezetek, amelyek működnek, azoknak nagy szüksége van támogatásra is. A munkaszervezet a felvetést átbeszélte a fórumon megjelentekkel, a szociális szövetkezeteket a jogosultak közé a 7. intézkedés esetében felvezette.

A jelenlevők között a szamócatermesztés példáján bemutatásra került, hogy a jogosultak körét a 6000 STÉ méretet hogyan kell számítani. Ehhez segítségül hívta a munkaszervezet a NAK STÉ számítási táblázatát. A jelenlevő Csík Attila példáján ismertetésre került, hogy a LEADER 7. intézkedésen nem jogosult, viszont a VP mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése támogatásán jogosult a tevékenysége, így abban kell pályázatot benyújtania.

A HFS 5. intézkedésének pontozásával kapcsolatban azt a megállapítást tette a fórumon résztvevő közösség, hogy egyfajta degresszív pontozást kellene kialakítani a napelem-rendszerek teljesítményéhez, méretéhez kapcsolódóan.  A HFS szerint a cél, hogy minél több beruházás jelenjen meg a térségben. A jelenlegi pontozás ezt nem segíti elő a támogatás ugyan olyan eséllyel nyújtható egy 10 kWh teljesítményű beruházást megvalósítónak, mint 2 kWh teljesítményű beruházást megvalósítónak. A cél, hogy azokat a pályázókat előnyben kell részesíteni, melyek kisebb méretű napelem-rendszereket kívánnak megvalósítani. Így elérhető az, hogy a térségben nagyobb számban jelenjenek meg beruházások.  A munkaszervezet a pontozási javaslatot elfogadta és átvezeti a HFS-ben.

 

Bugacpusztaháza – Jelenléti ív Bugacpusztaháza Fotó Dokumentáció Bugacpusztaháza – Emlékeztető

Bugac

Csólyospálos

Gátér

Jászszentlászló

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsa

Kömpöc

Pálmonostora

Petőfiszállás

Szank

Tiszaalpár