Csólyospálos Fórum

Csólyospálos Község településen a KVE HACS 2016. május 31-én tartotta tervezői fórumát a település Házasságkötő termében. A rendezvényen 5-en képviseltették magukat, közöttük 2 fő őstermelő és 2 fő civil szervezet 1 vállalkozó voltak jelen. A KVE HACS munkaszervezete ismertette a HFS-t. A fórum célja a helyi szereplők bevonása a HFS tervezésébe. A fórumon ismertetésre kerültek az Irányító Hatóság iránymutatásai, mely iránymutatások alapján kell a tervezést tovább folytatni. Az intézkedések is bemutatásra kerültek, részletesen a támogatható, tevékenységek és a jogosultak köre is.

A pontozási rendszer ismertetésre került intézkedésenként a közönség részére, mely alapján a KVE HACS HBB tagjai a majdan benyújtásra kerülő pályázatokat elbírálja és a nyertes pályázatokat kiválasztja. Az ismertetést követően kezdődött a kérdéses pontok megvitatása.

A Fórumon bemutatásra került a Standard eljárásrend jellege, hogy a pályázatok hogyan lesznek elbírálva (folyamatos benyújtás és szakaszos elbírálás).

A 3. és 6. intézkedésekhez kapcsolódóan merült fel kérdésként, hogy a Falusi Sportegyesület szeretne pályázni a 6. intézkedésre, azaz a lovas turisztika fejlesztésekre, és a 3. intézkedésre is, mivel az egyesületnek 2 szakosztálya van, az egyik a lovas a másik a futball szakosztály és ezt megteheti-e?  Válasz erre az volt, hogy nem célunk ezt korlátozni, de ez annyira egyedi eset, hogy ezt a stratégia nem nevesíti a példát. Jelenleg nem ismerünk olyan elemét a stratégiának, ahol ez összeakadhatna. A beszélgetés végén arra jutottak a résztvevők, hogy a lovas-szakosztály valószínűleg nem pályázna a 6. intézkedésben, mivel turisztikai tevékenységet nem folytat a sportegyesület. Ez a speciális kérdés ebben a megoldásban okafogyottá vált.

A HUBERTUS vadásztársaság a 6. intézkedésben pályázatot nyújtana be egy tanyaépület felújítására, melyet jelenleg is vadászházként működtetnek, így neki megfelelő lenne a kiírás, és élne is vele. A beruházás tartalmazna építési és eszközbeszerzési projektelemet is. A pontozást is megfelelőnek találták.

A 7. intézkedéshez kapcsolódóan kérdésként merült fel, hogy kereskedelmi tevékenység fejlesztésére (bolt) lehet-e támogatási kérelmet benyújtani.  A válasz az volt, hogy ezt a stratégia nem zárja ki.

A települési rendezvények támogatásának pontozását átbeszélve fórum résztvevői elmondták, hogy a pontozási elemek nem idegenek a részükre, korábbi LEADER pályázatok alkalmával is voltak ilyen teljesítendő feladatok, így a jelenlegiek is teljesíthetőek, nem idegen  elvárások ezek.

 

Egyéb kérdés nem merült fel.

 

Kiskunfélegyháza, 2016. május 31.

 

Csólyospálos emlékeztető  Csólyospálos jelenlétiCsólyospálos fotódokumentáció

Bugac

Csólyospálos

Gátér

Jászszentlászló

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsa

Kömpöc

Pálmonostora

Petőfiszállás

Szank

Tiszaalpár