Móricgát Fórum

Móricgát Község teleülésen a KVE HACS 2016. május 23-án tartotta tervezői fórumát a Művelődési Házban. A rendezvényen 9-en képviseltették magukat, közöttük voltak 3 fő őstermelő, 3 fő egyéni és társas vállalkozó és 2 db civil szervezet és egy magánszemély. A KVE HACS munkaszervezete ismertette a HFS-t. A fórum célja a helyi szereplők bevonása a HFS tervezésébe. A fórumon ismertetésre kerültek az Irányító Hatóság iránymutatásai, mely iránymutatások alapján kell a tervezést tovább folytatni. Az intézkedések is bemutatásra kerültek, részletesen a támogatható tevékenységek és a jogosultak köre is.

A pontozási rendszer ismertetésre került a közönség részére, mely alapján a KVE HACS HBB tagjai a majdan benyújtásra kerülő pályázatokat elbírálja és a nyertes pályázatokat kiválasztja. Az ismertetést követően kezdődött a kérdéses pontok megvitatása.

A 2. és 3. intézkedés pontozási rendszerében az egyesületeknek gondot jelenthet a tagság létszámának pontozása esetén az, hogy a civilek Móricgáton alacsony taglétszámmal bírnak, mivel a lakosság is alacsony, ezért az alacsony taglétszámú civil szervezeteket nem szabad nagyon alul pontozni, mert az a kistelepüléseket hátrányba hozza. A civilek támogatásaira nincs nagy választási lehetőség a településen, mivel 2 db civil szervezet van a településen.

A 7. intézkedés tárgyalásra került a csökkentett, azaz 1 főnél kevesebb foglalkoztatotti statisztikai létszám növelésére adható pontozás is, amely a helyi vállalkozók beszámolója alapján teljesíthető feltételnek bizonyult. A civilekkel való együttműködés nem fog problémát okozni a vállalkozóknak, mert jó kapcsolatot ápolnak egymással a szereplők.  A többi pont a kötelezettség vállalásokkal megszerezhető a helyi vállalkozóknak.

A településen a civil szervezetek a települési önkormányzattal együttműködve közös erővel kívánják megvalósítani a települési rendezvényeket. A civil szervezetek kis összegű eszközfejlesztést hajtanának végre a LEADER támogatások igénybevételével.

A fórumon további érdemben tárgyalt kérdéses pont nem volt, a fórum 18:00-kor befejeződött.

Móricgát, 2016. május 23.

Móricgát, fotódokumentáció Móricgát jelentléti ív Móricgát emlékeztető MEGHÍVÓ Móricgát

Bugac

Csólyospálos

Gátér

Jászszentlászló

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsa

Kömpöc

Pálmonostora

Petőfiszállás

Szank

Tiszaalpár