Pálmonostora Fórum

Emlékeztető

FÓRUM

 

Helyszín: Pálmonostora, Posta utca 10., Polgármesteri Hivatal, Nagyterem

Időpont: 2016. május 20.

Résztvevők: jelenléti ív szerint

 

Pálmonostora Község teleülésen a KVE HACS 2016. május 20-án tartotta tervezői fórumát a Polgármesteri Hivatalban. A rendezvényen 12-en képviseltették magukat, közöttük voltak 4 fő őstermelő, 5 fő egyéni és társas vállalkozó és 3 db civil szervezet. A KVE HACS munkaszervezete ismertette a HFS-t. A fórum célja a helyi szereplők bevonása a HFS tervezésébe. A fórumon ismertetésre kerültek az Irányító Hatóság iránymutatásai, mely iránymutatások alapján kell a tervezést tovább folytatni. Az intézkedések is bemutatásra kerültek, részletesen a támogatható tevékenységek és a jogosultak köre is.

A pontozási rendszer ismertetésre került a közönség részére, mely alapján a KVE HACS HBB tagjai a majdan benyújtásra kerülő pályázatokat elbírálja és a nyertes pályázatokat kiválasztja. Az ismertetést követően kezdődött a kérdéses pontok megvitatása.

A 6. intézkedéssel kapcsolatban a Pálmonostorai Sporthorgász Egyesület ismertette fejlesztési elképzelését, azt, hogy az egyesület egy kis épületet szeretne megvalósítani a horgászoknak nyújtott szolgáltatások minőségének javítása érdekében. A 6. intézkedés megfelelőnek bizonyul az egyesületnek, a számításaikat meg találják benne. Gondot az fog jelenteni, hogy az 50% önrészt előteremtése az alacsony taglétszámmal rendelkező egyesületnek nehéz feladat lesz. A konstrukció megfelelő. Az egyesületek kiválasztásánál a taglétszámra vonatkozó kimutatások és nagy létszámú egyesületek előnyben részesítése hátrányba hozza a horgász egyesületet ezért ezt a 6. intézkedésben ne szerepeltessük. A kimutatást elkészíteni nem probléma a pályázat mellékleteként.  A Jövő Polgáraiért Alapítvány hozzátette, hogy az alapítványok csak a kuratóriumaikat tudják igazolásul bemutatni, ezért a pontok közötti nagy különbséget szűkíteni kellene, hogy ne szenvedjenek nagy hátrányt az alapítványok az egyesületekhez képest.

A Besze Zoltán a vadásztársaság képviselője, aki magánszemélyként őstermelő a 7. intézkedés értelmezését kezdeményezte saját helyzetére vetítve, ha ő főállásában alkalmazott és őstermelésből kevesebb bevétele van, akkor jogosult-e a 7. intézkedésen való részvételre mezőgazdasági  tevékenység fejlesztésére? A válasz igen, a konstrukció célja is ez, hogy a kiegészítő tevékenységként mezőgazdasággal foglalkozó termelőket támogassa a program.

A termelőknek segítségre lesz szüksége értelmezni az STÉ értéket. A munkaszervezet az agrárkamara által közzétett STÉ érték számítási táblázatot a pályáztatok meghirdetésekor közzé fogja tenni, hogy a pályázók ezt le tudják tölteni a saját gazdaságuk méretének számításához.

A foglalkoztatási indikátorra érkezett visszajelzés az volt, hogy 5.000.000 Ft-os támogatásért egy vállalkozó sem fogja bevállalni a + 1 fő foglalkoztatottat. Kérdésként merült fel az is, hogy a plusz pontért bevállalt alkalmazottat mennyi ideig kell alkalmazni? A válasz erre az volt a munkaszervezet részéről, hogy a fenntartási időszak alatt. A munkaszervezet megfontolta a felvetést és a foglalkoztatási részre vonatkozó pontozási rendszert át fogja alakítani úgy, hogy 1 főnél kevesebb átlagos foglalkoztatás bővítés is plusz pontot érjen, így a foglalkoztatási indikátorra vonatkozó KVE HACS kötelezettséget megosztva több vállalkozó tudja vállalni. Így megoszlik a vállalások teljesítése. Ezt a KVE HACS munkaszervezete átdolgozza a HFS-ben.

 

A fórumon további érdemben tárgyalt kérdéses pont nem volt, a fórum 18:00-kor befejeződött.

 

Pálmonostora, 2016. május 20.

Pálmonostora emlékeztető MEGHÍVÓ Pálmonostora Jelenléti iv – Pálmonostora Fotó dokumentáció 05.20

Bugac

Csólyospálos

Gátér

Jászszentlászló

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsa

Kömpöc

Pálmonostora

Petőfiszállás

Szank

Tiszaalpár