Szank Fórum

Szank Község településen a KVE HACS 2016. május 26-én tartotta tervezői fórumát a település Művelődési Házában. A rendezvényen 9-en képviseltették magukat, közöttük 5 fő őstermelő és 3 fő civil szervezet 1 vállalkozó  voltak jelen. A KVE HACS munkaszervezete ismertette a HFS-t. A fórum célja a helyi szereplők bevonása a HFS tervezésébe. A fórumon ismertetésre kerültek az Irányító Hatóság iránymutatásai, mely iránymutatások alapján kell a tervezést tovább folytatni. Az intézkedések is bemutatásra kerültek, részletesen a támogatható, tevékenységek és a jogosultak köre is.

A pontozási rendszer ismertetésre került intézkedésenként a közönség részére, mely alapján a KVE HACS HBB tagjai a majdan benyújtásra kerülő pályázatokat elbírálja és a nyertes pályázatokat kiválasztja. Az ismertetést követően kezdődött a kérdéses pontok megvitatása.

A Fórumon bemutatásra került a Standard eljárásrend jellege, hogy a pályázatok hogyan lesznek elbírálva (folyamatos benyújtás és szakaszos elbírálás).

A Szanki Bertóti Vadásztársaság képviselője elmondta, hogy a vadászati törvény változásának következtében a vadásztársaságoknak alkalmazottat kell felvenni, vadőröket kell alkalmazniuk. Emiatt a kötelezettség miatt a 6. intézkedésen el tud úgy indulni a vadásztársaság, hogy 2017. márciusától fel vesz egy alkalmazottat. Így a vadásztársaság be fogja tudni vállalni a + 1 fő alkalmazottat. A tevékenység megfelelő a társaságnak. Kérdése a társasságnak az volt, hogy ebből a pályázatból kialakíthatnak-e egy vadászházat,  ahol a vadászathoz szükséges  környezetet ki tudják alakítani? A válsz igen volt.

A jelenlevő őstermelők nagyobb méretben gazdálkodnak, mint a LEADER 7. intézkedésében meghatározott támogatható gazdasági méretek. Viszont valóban vannak a környezetükben olyan őstermelők és mezőgazdasági vállalkozók, akik megfelelnek a támogatási lehatárolásnak.

A jelenlevők között voltak olyan vállalkozások, akik foglalkoznak szálláshelyadással,  és a kérdésük ehhez kapcsolódóan az volt, hogy a lovasturisztikai szolgáltatással bővíthetik-e a szolgáltatásukat, a válasz az volt, hogy igen. Kialakíthatnak lóistállókat, ha arra van szükségük. Szankon több mint 50 lótartó személy van, akik érdekeltek a pályázati kiírásban.

A Szankon működő  horgász egyesületnek szüksége  lenne  a horgásztó bővítésére. A kérdés ehhez kapcsolódóan az, hogy lehet-e a támogatást a horgásztó bővítésére fordítani? A válasz az volt, hogy igen. A munkaszervezet javasolta, hogy az engedélyezési eljárás menetének kérdezzenek utána a beruházók.

MEGHÍVÓ Szank Szank emlékeztető Szank fotó dokumentáció Szank jelenléti iv

Bugac

Csólyospálos

Gátér

Jászszentlászló

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsa

Kömpöc

Pálmonostora

Petőfiszállás

Szank

Tiszaalpár