Tanyagondnokokkal tartott megbeszélés

A Kiskunok Vidékéért Egyesület tervezési területének hátrányos helyzetű csoportjai a tanyán élő időskorúak és a tanyán élő ifjúság. A Kiskunok Vidékéért Egyesület a hátrányos helyzetű csoportok problémáiról a Kiskunfélegyházi Tanyagondnok Szolgálattal tartott részletes megbeszélést a hátrányos helyzet kialakulásának okairól és javasolt megoldási lehetőségeiről. A Kiskunfélegyházi Tanyagondnoki Szolgálattal folytatott megbeszélésre 2016. április 29-én került sor.  A tanyagondnoki szolgálat képviselői elmondták a tanyai lakosság ellátásának nehézségeit. A tanyai lakosok főbb problémái, hogy a tanyák infrastrukturális ellátottsága messze elmarad más településrészeken élő lakosok infrastrukturális ellátottságától.

A tanyán élő időskorúak nehezen jutnak hozzá a települési alapszolgáltatásokhoz. Mozgásukban korlátozott időskorúak a háziorvosi szolgálatot nehezen tudják igénybe venni, továbbá speciális igényekkel küzdenek. A tanyán élő lakosok életvitele nagyban különbözik a települések belterületén élőkétől, ezért a települési alapellátásokhoz kapcsolódóan többlet szükségleteik vannak.

A tanyán élő fiatalkorúak a települések belterületein élő fiatalokhoz képest hátrányos helyzetben vannak, mivel a napi iskolába járáshoz több kilométert kell busszal utazni. A tanyán élő fiatalok a délutáni foglalkozásokat, a városok és falvak nyújtotta szórakozási és sportolási lehetőségeket nehézkesen tudják igénybe venni. A tanyán élő fiatalok az iskolába gyalog és busszal tudnak eljutni. A közlekedési nehézségek miatt az iskola utáni foglalkozásokon nem tudnak részt venni, sportolási és szórakozási lehetőségeik korlátozottak.

A tanyai lakosság speciális igényeit a tanyagondnoki szolgálat nem tudja maradéktalanul  megoldani. Az orvosi ellátás esetén a tanyai lakosokat nem tudják megvárni a háziorvosi rendelőnél a tanyagondnokok, a délutáni foglalkozásokon résztvevő vagy szórakozni vágyó fiatalokat nem tudják a tanyagondnokok a településekre és haza is szállítani. Sok más és hasonló példákon keresztül mutatták be a Tanyagondnoki Szolgálat munkatársai a tanyai lakosok helyzetét.

 

Emlékeztető Tanyagondnokok

Bugac

Csólyospálos

Gátér

Jászszentlászló

Kiskunfélegyháza

Kiskunmajsa

Kömpöc

Pálmonostora

Petőfiszállás

Szank

Tiszaalpár